Fietsroutes

Komt u uit Arnhem? Dan kunt u bij mooi fietsweer de Lentefestival-fietsroute (9,7 km) volgen.
De basisroute begint bij het Airborne monument in de Bere(n)kuil en volgt zoveel mogelijk aparte fietspaden naar de Paradijsappelboomgaard. Op strategische plaatsen stijgt u op om historische obstakels, zoals de IJssel, de Betuwelijn en het tracé van de verlengde A15 te passeren.
Tijdens deze audiotour lokken de Lentefestival dichters u met hun spoken words langs kenmerkende knooppunten de Liemers in. Ook dichters die er dit jaar nog niet bij kunnen zijn hebben zich al aangemeld om de route te verlevendigen met stimulerende strofen. Mocht het onderweg gaan regenen, of dreigt uw fietstocht om een andere koekreden te worden afgelast, dan krijgt u weer nieuwe energie van de warme woorden waarmee onze (ook van televisie bekende) stemacteur u onderweg moed in praat.

U volgt de route met de izi.TRAVEL app (iOS, Android of Windows). De volgcode is “volgp22”.
Voor een optimale fietsflow met meewindervaring, die voor berijders van elektrische fietsen vanzelfsprekend is geworden, zijn de eerste route-aanwijzingen voor u ingesproken door onze tekst-naar-spraak robot.

Volgt u na de IJsselbrug liever de rivierdijk dan de doorgaande fietsroute langs het spoor? Kies dan deze route of volg op 21 april de Lentefestival fietsgids die vanaf het startpunt in Arnhem met u meefietst en precies weet waar de rivier die dag stroomt. De vertrektijd van de route mét meefietsende gids wordt in de week voor het Lentefestival op deze pagina bekend gemaakt.

Vanuit Doesburg is het ongeveer 13 km fietsen naar het Lentefestival.
De fietsroute vanuit Doetinchem begint, uiteraard, op de Liemersweg.
De Lentefestival-fietsroute vanuit Nijmegen is iets langer (21 km) maar heeft een ingebouwd rustpunt op de veerpont Huissen – Loo. Komt u uit Huissen of Arnhem-Zuid, dan kunt u hier de route oppikken (6,4 km). De Looveer-oversteek met de Spes Orientis is in het vaarseizoen (1 april – 30 september) mogelijk tussen 06:30 en 22:00 (op zondag vanaf 09:00).

De Lentefestival fietsroutes worden ontwikkeld in vier rondes. In ronde één maken wij de basisroute. De kortste route gaat zoveel mogelijk over vrijliggende fietspaden. Deze route wordt voor u voorgefietst door Ruben de rijdende tekst-naar-spraak robotdichter, die de exacte afstand berekent en de route omzet in een audiotour die u (niet doorvertellen) ook thuis in uw luie stoel als podcast kunt volgen.
In de tweede ronde wordt de route toeristisch verbeterd en fietsvriendelijk geoptimaliseerd. Vervelende kruispunten en saaie of windgevoelige trajecten vervangen wij door alternatieven over mooie dijkjes en weggetjes met interessantere uitzichten. In deze ronde krijgt de audiotour ook visuele ondersteuning met foto’s die onze routeverkenners ter plaatse maken.
In ronde drie vullen wij de routesuggesties van Ruben aan met toepasselijke teksten van de Lentefestivaldichters (van 2019 en volgende jaren). Zij wijzen u desgewenst ook op de boomgaarden, akkers en diervriendelijke boerderijen van de Liemerse ondernemers die ingrediënten hebben aangedragen voor het Lentefestival meergangenmenu. Zo hoort u tussen Westervoort en Duiven op de route vanuit Arnhem ‘In de lente (met Franciscus)’ van Bas Keijzer, hoort u bij het naderen van de Betuwelijn ‘Renaissance’ van Mahat Arab en krijgt u vlak voor de entree van het Lentefestivalterrein Dorrestijns Paastelegram uit Griekenland.
In ronde vier verwerken wij de ervaringen van onze bezoekers, medefietsers en snelwandelaars en voegen wij nog meer poëtische pareltjes toe. Als er behoefte aan is, komen er ook aansluitingen over de grens.

Voor de latere Lentefestivals zorgen wij voor extra verbindingen tussen de routes, terugfietsalternatieven en de aansluiting met de F15. Zo blijven de fietsroutes ook na het Lentefestival interessant voor Liemersbezoekers.

Heeft u een van de routes al eens gefietst en wilt u in de volgende ronde de andere gedichten horen of een alternatieve route fietsen? Leeg dan voor het downloaden van de route eerst de cache in uw izi.TRAVEL app, dan kan Ruben u ook de laatste updates sturen. De knop voor het resetten van de cache vindt u onder Mijn Profiel > Instellingen.